Hospitality/ gastvrijheid

Veranderingen in hoog tempo

De wereld verandert, globaliseert. En niet alleen verandert de wereld, maar dat doet zij in een toenemende snelheid. Deze ontwikkelingen in technologie en globalisering veranderen de relatie tussen organisaties en hun klanten. Daarnaast zijn het turbulente tijden, zeker gezien de COVID pandemie. De nieuwe richtlijnen en protocollen die hier bij horen creëert ook weer nieuwe uitdagingen in de klant/organisatie relatie.

Klanten zijn nummers geworden

Veel contact tussen klant en organisatie verloopt via internet met inlogcodes en wanneer je een willekeurige organisatie belt, verzekeringsmaatschappij, energieleverancier of jouw gemeente dan wordt je door een voicecomputer automatisch naar het juiste loket gestuurd waar een medewerker je niet vraagt naar jouw naam, maar naar jouw postcode, jouw klantnummer of jouw burgerservicenummer. Waar je in een ziekenhuis in gesprek zit met een specialist die meer kijkt naar zijn/haar computer dan naar jou. Blijkbaar gaat het niet om wie je echt bent maar om de vraag onder welke code, kwalificaties jouw gegevens in het systeem te vinden zijn.

Menselijk contact

Als tegenreactie op deze trend zien we een toenemende behoefte aan ‘gewoon’ menselijk contact. Ook al is het op enige afstand. Op de juiste momenten. Zeker nu met de geldende beperkingen en richtlijnen. De strijd om de klant wordt niet meer gestreden op het speelveld van kwaliteit of service maar op het speelveld van mensgerichte gastvrijheid. Echt contact, op het juiste moment, oprechte aandacht voor de klant maar ook met jouw medewerker is waar het tegenwoordig om draait.

Mensgerichte gastvrijheid

Gastvrijheid is niet de oude wijn van klant- of patiëntgerichtheid in nieuwe zakken gegoten; het is een fundamentele verandering in het handelen én denken van alle medewerkers en managers in jouw organisatie, omdenken. Deze verandering vraagt om een nieuwe kijk vanuit jouw management op jouw organisatie, om fundamenteel anders denken en om handelen van jou en jouw medewerkers vanuit het perspectief van jouw klant, patiënt of gast. Ik help jouw organisatie dit voor elkaar krijgen en klaar te zijn en te blijven voor de toekomst.

Gastvrijheid is de nieuwe stap in innovatie!

Organisaties die willen overleven, die de concurrentie vóór willen zijn of blijven en die een strategische positie in hun eigen markt willen innemen, ontkomen er niet meer aan om écht te luisteren naar de behoefte van hun klanten, patiënten of gasten en vervolgens gastvrij en slagvaardig hun organisatie daarnaar inrichten. Gastvrijheid wordt meer dan ooit een asset van jouw organisatie en jouw sleutel tot succes.

Wil je hier meer van weten of ben je nieuwsgierig naar #hoedan? wat betreft ‘echte’ mensgerichte gastvrijheidsontwikkeling. Neem dan contact met mij op. Ik deel mijn kennis graag en verbind je met alle plezier met mijn voormalige collega’s van Hospitality Consultancy.